• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Foto: Johan Nilsson / TT

Hundratals verksamheter kontrollerade enligt pandemilagen

Publicerad

Under tre månader har Länsstyrelsen i Östergötland kontrollerat över 600 verksamheter enligt pandemilagen. Myndigheten rapporterar att många företag och organisationer vidtagit åtgärder. Däremot uppmärksammas att många privatpersoner inte lyder rekommendationerna.

– Länsstyrelsens uppdrag är inte riktat mot allmänheten och vare sig vi eller verksamheterna ska slänga ut personer där trängsel uppstår. Verksamheterna har sitt ansvar att upprätta och upprätthålla rutiner, länsstyrelsens uppgift är att kontrollera att verksamheterna har de rutinerna på plats. Till syvende och sist är det alltså allmänheten som har ansvar för att följa rutinerna och inte bidra till trängsel, säger landshövding Carl Fredrik Graf, i ett pressmeddelande.

Dålig efterlevnad

Den tillfälliga pandemilagen trädde i kraft 10 januari med syftet att minska spridningen av coronaviruset. Länsstyrelserna ska se till att lagen följs. I Östergötland uppges att vissa brister behövt rättas till, men inga viten eller förelägganden har krävts.

Ett problem som länsstyrelsen lyfter är dock att många inte följer uppmaningen om att handla ensam.

Tillsyn under våren

Visa

Länsstyrelsen meddelar att det kommer kontrollera bland annat: Däckverkstäder, bygghandlare, färgbutiker, friluftsbutiker, cykelhandlare, motorcykelbutiker, båtbutiker, blomsterhandlare, florister och trädgårdsbutiker. Inom kort planerar även de att påbörja tillsyn av djurparker, temaparker och museer.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet