– Det finns ett allvarligt budskap om hur vi människor på olika sätt påverkar naturen, säger Henrik Ramberg, utställningsproducent på Gotlands Museum. Foto: SVT

Hur påverkar människan djurens livsmiljöer?

Uppdaterad
Publicerad

När vandringsutställningen ”Vinnare & förlorare i svensk natur” nu gästar Gotland, så har den fått ett lokalt påhäng, där ”gotländska” arter tas upp. Henrik Ramberg, utställningsproducent på Gotlands Museum visar upp en liten monter i ett stort rum hos Fornsalen.

– Här har vi Väddnätfjärilen. Och tyvärr kanske det är så att det här var den sista sommaren som det fanns väddnätfjärilar på Gotland. Det är en art som kräver en väldigt specifik miljö med översvämmade hällar. Den här torra sommaren som var nu kan ha inneburit dödsstöten för den här arten på Gotland, säger Henrik.

Kanske var det sista året du kunde se en Väddnätfjärilen på Gotland? Foto: Charles J Sharp / Wikimedia

Några av Sveriges bästa naturfotografer

Utställningen har gjorts av föreningen Naturfotograferna i samarbete med Naturhistoriska riksmuseet. Här visas några av de arter som antingen gynnats eller missgynnats av människans utbredning de senaste 120 åren. 37 fotografier från några av Sveriges bästa naturfotografer utgår grunden i utställningen som fram till i mars visas på Fornsalen.

– De fotografier som man ser i utställningen är ju fantastiska. Men samtidigt så finns det ett ganska allvarligt budskap om hur vi människor på olika sätt påverkar naturen, säger Henrik Ramberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.