Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare Sveriges museer. Foto: Sveriges museer och Veronica Gardell / SVT

Trots pandemin – hyggliga besökssiffror på museerna

Publicerad

Trots restriktioner och begränsade öppettider har landets museer haft ganska bra med besökare under sommaren. I snitt har de nått 40 procent av besökstalen juni-augusti i år jämfört med samma period förra året.

– Vi är positivt överraskade även om det varit stora tapp när det gäller besökarna för museerna i sommar. Det är dock stor skillnad mellan museerna runt om i landet, säger Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare för Sveriges museer, i ett pressmeddelande.

Besökssiffrorna har varit bättre utanför storstäderna, enligt en rapport från Sveriges museer. Det är främst inhemska turister som gjort besöken.

Vissa har ökat

Både kommunala museer och friluftsmuseer har varit attraktiva besöksmål med ett snitt på 62 procent under perioden juni-augusti, jämfört med den perioden i fjol. På Gotland landar besöken på 23 procent och i Östergötland 58 procent av fjolårsbesöken.

Gamla Linköping noterar 70 och 75 procent besök i juni och augusti och en ökning av antalet besökare under juli i år. Norrköpings stadsmuseum hade endast 23 procent besök i juni men 86 procent i juli och 52 procent i augusti.

Motormuseet i Motala svara i ett mejl att de tappade över 50 procent i omsättning i juni, 15 procent i augusti men ökade 10 procent i juli.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer