Foto: SVT

Hyresförhandlingarna: Parterna långt från varandra på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Hyresgästföreningen och Gotlandshem har förhandlat om nya hyror sedan i oktober. Parterna står trots det långt från varandra. Hyresvärden vill ha 9,95 procent i höjning och Hyresgästföreningen har yrkat på 1,95 procent. Förhandlingarna går nu till hyresmarknadskomittén.

– Sedan 70-talet har vi misslyckats i hyresförhandlingarna, avsättningar för underhåll har helt eller delvis valts bort till förmån för låga hyresökningar, säger Joakim Martell, vd för Gotlandshem, i ett uttalande.

Vad som ligger till grund för förhandlingarna är den så kallade Trepartsöverenskommelsen som tagits fram av allmännyttan, Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna. I den finns rekommendationer om vilka faktorer som bör påverka hyresutvecklingen.

Andra sidan av myntet

Susanne Davidsson, förhandlingsledare hos Hyresgästföreningen, svarar i ett mejl att Hyresgästföreningen vid det senaste förhandlingstillfället justerat sitt krav till tre procent. De anser också att Gotlandshem inte har någon underhållsplan utan mest reparerar akut och att det då blir dyrare.

Hör Joakim Martell, vd Gotlandshem, om att bolagets vill ha en hyreshöjning på 9.95 procent

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Joakim Martell, vd Gotlandshem Foto: Pressbilder/Gotlandshem

Hanterar hyrestvister om den årliga hyreshöjningen mellan Sveriges allmännytta och Hyresgästföreningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet