Foto: SVT

Hyrläkare brast i nio av tio hjärtundersökningar

Uppdaterad
Publicerad

En läkare som hyrts in till Visby lasarett för att göra ultraljudsundersökningar av hjärtan anmäls till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) efter att det framkommit att nio av tio undersökningar varit bristfälliga.

Enligt anmälan till Ivo tjänstgjorde hyrläkaren under två perioder, i totalt fyra veckor, och utförde drygt 100 ultraljudsundersökningar, samt några EKG.

Upptäcktes efter sjukhusets stickkontroll

Bristerna upptäcktes efter att sjukhusets egna kardiologer gjorde stickprovskontroller av läkarens undersökningar och fann att bedömningar och utlåtanden varit missvisande eller direkt felaktiga.

Vårdgivaren skriver i sin anmälan att läkarens tjänstgöring avbröts i förtid efter att bristerna upptäckts och att ingen patient bedöms ha drabbats av en allvarlig vårdskada till följd av de bristfälliga undersökningarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet