Ditte Pehrsson-Lindell, vårddirektör Region Östergötland. Foto: SVT

Hyrstoppet av sjuksköterskor på US hävs

Publicerad

Nu häver sjukhusledningen på Universitetssjukhuset i Linköping hyrstoppet för sjuksköterskor. Det gäller medicin- och kirurgens akutvårdsavdelningar.

På dessa avdelningar har man den senaste tiden gjort neddragningar av vårdplatser på grund av personalbrist. Dispensen från hyrstoppet gäller över sommaren.

– Vi gör det som ett möjligt verktyg för att underlätta för verksamheten och skapa en bättre struktur vad gäller öppna vårdplatser. Vi ska inte vara långsiktigt beroende av bemanningsföretag. Däremot kan vi kortvarigt i akuta situationer använda det verktyget. Det är det vi har fått dispens för just nu, säger Ditte Pehrsson-Lindell, vårddirektör. 

Vad talar för att ni inte kommer att behöva bemanningsföretag? 

– Att vi faktiskt klarat att fasa ut bemanningsföretag tidigare. Vi har inte haft inne grundutbildade hyrsjuksköterskor på drygt ett år i Region Östergötland. Så idag har vi inget beroende. Har vi klarat det tidigare så gör vi det även nu, säger Ditte Pehrsson-Lindell, vårddirektör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.