Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kommer Vadstena kommun fortsätta att styras av M, S och MP? Eller får lokala partiet Konsensus vara med? I videon berättar kommunalrådet Peter Karlsson (M) och talespersonen Frida Edholm (K), vars partier gick bra i valet, vad som avgör. Foto: Tina Enström, SVT

I Vadstena är det annat än ideologi som avgör

Uppdaterad
Publicerad

I Vadstena handlar det politiska styret inte om höger-vänsterskala. Så vad är det då som avgör vilka partier som ska samarbeta efter valet?

– Det handlar om att ha en gemensam målbild, säger kommunalrådet Peter Karlsson (M).

I videon blir det – till slut – tydligt vad han menar med det i praktiken.

Det här med höger-vänster och olika block, det är en icke-fråga i Vadstena kommun. Där har det gått bra i valet för Moderaterna, vars kommunalråd beskriver sig som ”ljusblå” och som inte vill privatisera äldreboenden.

Kanske är det därför det har fungerat för Moderaterna att styra ihop med Socialdemokraterna och Miljöpartiet den senaste mandatperioden.

Följ dina lokala nyheter om valet i Östergötland och på Gotland

”Hos oss behöver man inte ta ställning till en ideologi”

Även Konsensus, ett lokalt parti som inte har någon ideologisk bakgrund, har klarat sig bra i valet.

– Jag tror att gränsen för att gå in i ett etablerat parti, den är liksom högre än att gå in i ett kommunalt parti. Hos oss behöver man inte ta ställning till en ideologi, säger Frida Edholm (K), talesperson för Konsensus i Vadstena som är det största oppositionspartiet.

Men om inte ideologin spelar någon roll – vad är det då som avgör vilka partier som ska samarbeta nu efter valet? I videon får du – till slut – svaret.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet