Hon räknar med att sova i bilen inatt Foto: SVT

Idag flyttade EU-migranterna från Fivelstad

Publicerad

Nu töms det omstridda huset i FiIvelstad. Hyresvärden Thomas Gruber har hyrt ut både lägenheter och husvagnar till EU-migranter från Bulgarien. Men nu är det slut med det – och familjerna förbereder sig för att sova på parkeringar.

Några har redan hunnit flytta ut. Några andra är för tillfället i Bulgarien. När de återvänder till Fivelstad kommer de att vara bostadslösa. Hyresvärden Thomas Gruber håller på att stänga hela fastigheten.

Av dem som ännu inte hunnit flytta ut finns tio barn.

Marian Ivanova bor i en av lägenheterna tillsammans med man och barn. Hon visar runt i lägenheten som de snart ska lämna.Två sovrum, ett litet vardagsrum och en toalett med dusch.

–Det är jättebra här, säger hon.

Obeboeligt enligt kommunen

Men kommunen har slagit fast att huset är obeboeligt.

”Det föreligger olägenhet för människors hälsa” skriver plan- och miljönämnden i sitt beslut och fortsätter:

”Hygienutrymmen bedöms vara i för dåligt skick” och ”det finns problem med fukt och mögel”.

– Titta, vi har ju både dusch och toalett, säger Marian Ivanova.

Att det finns problem med fukt- och mögel är inget som bekymrar henne. Hon har inte heller så mycket val. Att återvända till hemlandet är inget alternativ. 

– I Bulgarien har vi ingen mat. Här kan vi i alla fall äta varje dag, säger hon. 

”Idag sover vi på en parkering”

För Thomas Gruber väntar ett vite på 150 000 kronor om han låter familjerna bo kvar i huset, så nu måste han låta EU-migranterna flytta ut.

– Jag kommer att stänga igen huset och stänga av el och vatten så att man inte kan bo här. Det känns tungt. VI vet inte var de ska sova framöver, säger han.

– Idag sover vi på en parkering, i bilen, säger Marian Ivanova.

Hur många ska sova i bilen?

– Vi är fem personer. Jag och min man och tre barn, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.