Foto: Clas SvahnVisa alla (2)
Visa alla (2)

Ufo-intresserade samlas i Linköping

Kända observationer och fall visas idag för allmänheten när UFO expo pågår i Linköping.

– Vi har anordnat den här utställningen sedan 1970, när riksorganisationen UFO-Sverige bildades, säger Clas Svahn, vice ordförande UFO-Sverige.

Varje år anordnas utställningen, som hålls på olika platser i landet och för första gången är man nu i Linköping.

– Förra året var vi i Trollhättan och uppemot 80 personer kom då, berättar ordföranden Anders Berglund.

Ökat intresse

Men intresset har ökat den senaste tiden berättar Clas Svahn, som har stora förväntningar inför dagens utställning på Berzeliusskolan.

– Vi har fått ett hundratal nya medlemmar den senaste tiden, mycket på grund av dokumentären Spökraketerna som visades på SVT den 10 mars, säger Clas Svahn.

Vidare berättar han att det är många som är intresserade av att undersöka rapporter som kommer in till organisationen, ett viktigt arbete, tillägger Svahn.

– Vi får fem nya rapporter i veckan, oftast handlar det om observationer av ljusfenomen på nätterna, till 90 procent, säger Clas Svahn.

Ljusfenomenen som observeras på nätterna är också dem som är lättast att förklara.

”Misstänkta farkoster, mest intressant”

– Det är oftast planeter, stjärnor eller thailändska rislyktor. Mer intressant blir det när människor observerar föremål på dagen, misstänkta farkoster, mer handfasta föremål, säger Clas Svahn.

Även om intresset har ökat de senaste åren var besökarna till UFO expo fler för ett tjugotal år sedan, berättar riksorganisationens ordförande.

– Det beror nog på att många sitter på nätet och söker information. För det finns många aktiva föreningar, säger Anders Berglund.

Ett hundratal personer besökte utställningen säger Clas Svahn till SVT Nyheter Öst under lördagseftermiddagen.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer