Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Den här utställningen har förändrat museets DNA” Hör museichefen Maria Jönsson som berättar vilken betydelse utställningen haft. Foto: Edina Foric/SVT

Omdiskuterad utställning visas i stadsmuseet – för sista gången

Uppdaterad
Publicerad

Idag, söndag, visades utställningen ”Medlöperi och motstånd”, för sista gången i Stadsmuseet i Norrköping – istället kommer man kunna ta del av den digitalt. Utställningen handlar om nazismen i Norrköping. 

– Det är sista dagen och det känns märkligt. Den har stått här i två och ett halv år men från och med imorgon kan man ändå ta del av den, fast digitalt, säger Maria Jönsson som är museichef på Norrköpings Stadsmuseum. 

Utställningen handlar om nazismen i Norrköping under 1930- och 1940-talet och vad som hände efter andra världskriget tog slut.

”Varit ansträngande”

Utställningen har varit omdiskuterade och under våren 2020 anmälde Sverigedemokraterna i Norrköping Stadsmuseet för att ha hängt upp en artikel med en bild på partiets styrelse i kommunen, på en utställning om nazism.

– Det har varit ansträngande på olika sätt. Vi visste att vi skulle få mycket uppmärksamhet. Det får man alltid när man berättar om utmanande saker, och nazismen är en sån sak. Men det som har hänt, har varit mycket mer än vi kunnat ana, säger Maria Jönsson.

Hör Maria Jönsson berätta mer i videoklippet här ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer