Foto: TT

ID-kapning ökar lavinartat

Uppdaterad
Publicerad
Bedrägerier där någon handlar varor och tjänster med hjälp av någon annans namn ökar lavinartat. ID-kapning är inte längre ett storstadsfenomen, visar en rapport från Upplysningscentralen UC.

Bara under 2014 registrerades nästan 10 000 bedrägerispärrar hos UC. Det är en ökning med 48 procent jämfört med 2013. Det är också det största antalet bedrägerispärrar som UC registrerat under ett enskilt år, och snabbast växer antalet identitetsintrång på landsorten.

Inte bara ett storstadsfenomen

Det som man tidigare betraktat som ett storstadsfenomen växer nu kraftigast på landsorten.

I Norrbotten ökade identitetskapningarna med 174%, Gotland med 107, Västerbotten 102, Halland 83, Gävleborg 79, Örebro 72, Jämtland 70, Västmanland 69, Kronoberg 69 och i Östergötland 65. I Södermanlands län låg ökningstakten under rikssnittet, där ökade antalet bedrägerispärrar med 33 procent.

60 000 kapningar

Statistik som Polisens Nationella Bedrägericentrum, i samarbete med UC tagit fram visar att det totala antalet bedrägerier med hjälp av kapade identiteter uppgår till ca 60 000 stycken och ett värde av 2,7 milj kr årligen.

Håll koll på person- o kontonr

UC:s två bästa råd för att undvika att få sitt ID kapat är att skydda sina person- och kontonummer, särskilt på nätet. Lås brevlådan när du reser bort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer