Nu blir det enklare att anmäla missförhållanden inom idrotten

Uppdaterad
Publicerad

Från och med den 15 november inrättar Riksidrottsförbundet en nationell visselblåsartjänst och en idrottsombudsman för att skapa ökad trygghet för barn och ungdomar inom idrotten.

– Något annat än nolltolerans mot alla former av våld, trakasserier och övergrepp är otänkbart, säger Lollo Bladh, som sedan några år jobbar som sakkunnig i barn- och ungdomsfrågor på Östergötlands Idrottsförbund.

Den nationella visselblåsartjänsten ska göra det enklare att anmäla missförhållanden. I klippet ovan berättar Lollo Bladh hur det fungerar.

Idrottsombudsmannen ska ge stöd och råd vid misstankar om övergrepp eller annat som bryter mot idrottens värdegrund. En uppgift som även Lollo Bladh har i Östergötland.

Tanken är att idrottsombudsmannen snart själv ska kunna utreda och anmäla ärenden som bryter mot Riksidrottsförbundets stadgar. Ett beslut om det tas vid Riksidrottsmötet i maj 2019.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.