Gustaf Appelberg (L) ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Linköping. Foto: SVT och EPA/Everett Kennedy Brown

Stödpaket till idrott och kultur i Linköping

Publicerad
Kultur- och fritidsnämnden i Linköping lanserar ett riktat stödpaket till kulturaktörer, kulturarenor och idrottsföreningar som drabbats ekonomiskt av coronapandemin.

Ekonomin har snabbt påverkats negativt av coronaviruset för aktörer inom idrotts- och kultursektorn. ”För vissa föreningar är det ekonomisk läget akut”, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

– När det statliga stödet i första hand vänder sig till elitklubbar, större kulturaktörer och evenemang, vill kommunen visa att vi även värnar de mindre. Vi vill med detta stöd uppmuntra de lokala kulturaktörerna och breddidrottsföreningarna och tala om att de är oerhört viktiga för Linköping, säger Gustaf Appelberg (L) ordförande i kultur- och fritidsnämnden i pressmeddelandet.

Hyressubventioner och utvecklingsbidrag

Inom kulturen utökas hyressubventionerna och avbokningsavgiften tas bort. För dem som vill hitta nya möjligheter och arenor inrättas ett flexibelt stödsystem.

Idrottsföreningar som på grund av yttre omständigheter behöver avboka lokaler ska kunna göra det. Detta gäller också retroaktivt från 11 mars. Utvecklingsbidraget ska öppnas för föreningar som behöver anpassa verksamheten och verksamhetsbidraget ska betalas ut med minst föregående års belopp.

Kommunen ska också vara generös med anstånd gällande avgifter. Och de föreningar som har extraordinära utgifter, kopplade till pandemin, kan ansöka om ett tillfälligt bidrag

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet