LHC:s nye huvudtränare Bert Robertsson är nervös och förväntansfull inför SHL-säsongen. Foto: John Senewiratne

LHC-tränaren: ”Vi har framtidens storstjärnor i vårt lag”

Publicerad

LHC:s nya tränare Bert Robertsson är redo för SHL-premiär. Frågan är om hans lag är det? Efter en knackig försäsong ställs LHC mot guldtippade Djurgården på bortais direkt i premiären.

– Vi har den trupp vi har. Jag tror på människor och allas vilja och förmåga att göra väldigt bra ifrån sig. Vi har framtidens storstjärnor i vårat lag, det är jag helt övertygad om, säger Bert Robertsson i en lång intervju med SVT Nyheter Öst.

Se även videoklippet i spelaren ovan.

Trots en motig försäsong med fem förluster och bara två vinster är det ändå en avslappnad och tillsynes välmående Bert Robertsson som sätter sig ner med SVT Nyheter Öst i hans nya arena den också nya hemstaden och klubben, Linköping. Bert Robertsson plockades in som ny huvudtränare i LHC efter ett fjolår där klubben missade slutspelet och sparkade tränaren Tommy Jonsson.

Ställer krav

Bert Robertsson kommer från en roll som assisterande tränare i Skellefteå där han varit med om klubbens resa från färsk SHL-klubb – till en av svensk hockeys stora dominanter. Nu vill han ta LHC till toppen – som huvudtränare. Och han har redan gjort avtryck i spelartruppen. Under träningarna har han kunnat höja rösten rejält när fokus i passningsspel och liknande brustit.

– Jag är ganska intensiv, noggrann och kravställande men samtidigt ödmjuk och passionerad. Det tror jag de (spelarna) redan fått känna på i lite olika former. Det är något som jag lägger stolthet vid; att faktiskt rätta till saker där det faktiskt behövs. Jag kan väl ha fel någon gång då och då, absolut, men jag ser hellre till att rätta till där det behövs på en gång än att låta saker och ting bli dåliga vanor. Vi vill ha goda vanor och då behöver man hålla uppe nivån, säger Robertsson.

När man pratar om LHC den här säsongen landar man ofta i att prata om dig – att du är det stora stjärnförvärvet den här säsongen. Hur känns det?

– Det är smickrande, men samtidigt känns det lite konstigt. Jag har inte levererat något än. Men jag hoppas vi gör bra ifrån oss så det inte bara blir snack. Vi ska göra verkstad av det, säger Robertsson.

Du kommer från en förening där vinnarkulturen satte sig i väggarna, som det heter. Nu har du kommit till en ganska stukad förening, i alla fall på a-lagsnivå, där det är tvärtom. Har du märkt det på något sätt?

– För det första finns det inget som sitter i väggarna någonstans utan det sitter i personerna som jobbar innanför dem, det är jag väldigt noga med att säga. Om det är någon som tror att det finns någon kultur här som man ärver så är det... jag tycker det är något man måste se förbi. Vi skapar vår egen kultur här och nu. Vi ska skapa vinnare här, och tro på att man är en vinnare. Det är det vi håller på med nu, att försöka vrida om det till en annan sanning än det du just beskrivit, säger Robertsson.

Resultaten har uteblivit

Att försäsongen varit motig håller han med om, men det finns en förklaring till det enligt Robertsson.

– Vi har jobbat med ganska många saker. Dels har vi många nya spelare och en ny ledarstab på plats. Vi har en del nya taktiska direktiv, så det är mycket som är nytt. Kanske mer än något annat lag i hela SHL. Vi har tålamod i det. Vissa stunder har det sett jättebra ut och vissa stunder mindre bra, men det är fullt normalt. Resultaten kan man stirra sig blind på, men vi har andra saker vi kikat på där vi gjort en hel del bra prestationer, men det är något som når oss själva och är inget vi basunerar ut någon annanstans.

Men det är ju fortfarande ishockey vi pratar om. Varför behövs det så många förändringar i LHC?

– Nya människor samarbetar på nya sätt. Vi har gjort väldigt många förändringar i just personalen och några taktiska förändringar. I det stora hela är det, som du säger, ishockey. Men när man kommer upp på den här nivån där vi är då vill det till att man synkar och spetsar till verksamheten. Om man ska likna det vid en formel 1-bil så är den fin-tune:ad in i minsta detalj. Allt ifrån spoilers till motor, däcken till den som sitter bakom ratten. Där håller vi på att finjustera vårat chassi.

Det har varit en Sauber och nu ska det bli en Mercedes?

– Jag vill inte likna det vid några märken för att höja eller smutskasta dem, men vi håller på att slipa på detaljerna. Men sen i slutändan är det ändå de där berömda marginalerna som vi ska få ordning på, säger Robertsson.

Tror på jämn serie

Många lag i årets SHL ser starka ut på pappret, medan LHC tippas få det tungt – trots att man nu sjösatt sin så kallade treårsplan, där målet är att spela SM-final inom tre år. Men ska man lyssna till Bert Robertsson så kommer det bli en jämn serie även i år, där LHC har alla chanser att hävda sig.

– Förra året var extremt jämnt, gastkramande in i sista matchen. Jag tror det kommer bli något liknande i år. Jag är helt övertygad. För varje år är känslan att lagen blir mer och mer taktiskt slipade och mer vältränade. Det finns inte längre några hemligheter. Det handlar väldigt, väldigt mycket om att få en grupp som driver mot samma mål, få marginalerna att stämma och se till att hålla en hög nivå över tid. Det ska vi i LHC verkligen se till att göra, säger han.

När man träffar LHC-supportrar på stan, eller läser olika forum på nätet så är känslan att det är ytterst få som pratar om SM-guld, som det ändå gjorts i viss mån tidigare år. Hur vänder man en sådan känsla bland folk?

– Nämen, det är lite den attityden som vi behöver förändra. Vi börjar med att vi ska tro på oss själva. Sen får vi helt enkelt se till att vi får fler med oss. Vi har en väldigt utvecklingsbar grupp, en hungrig förening och stad. Så det ska ge oss energi att faktiskt bli bättre och bättre och bättre.

För att inte ha vunnit något är LHC:s supportrar ganska krävande...

– Ja det har jag märkt. Men jag ser inget problem i att man faktiskt pratar om att man vill vinna. Håller man på med idrott och säger något annat så tror jag man är en hycklare. Alla som håller på med idrott vill vinna på ett eller annat sätt, även LHC-supportrarna. Så det ser jag bara som positivt, säger Robertsson.

Kan känslorna ta över?

Både spelare och supportrar hyllar Robertsson för hans styrkor, att han är passionerad och brinner för sporten. Samtidigt finns flera frågetecken, som att han aldrig varit huvudtränare i SHL tidigare. Vad skulle hända om resultaten uteblir – och kritiken tar vid. Hur hanterar en så passionerad tränare som Bert Robertsson det? Finns risken att känslorna tar över?

– Jag är en noggrann kille som inte ger upp, utan fortsätter jobba strukturerat, strategiskt och mot samma mål. Jag har varit i verksamheter som verkligen knackat i maskineriet för att folk helt enkelt inte varit med på tåget. Där och då handlar det om att gjuta mod i en grupp och se till att man vet var man har varandra. Det tycker jag att jag är bra på, säger Robertsson.

SM-final inom tre år

Treårsplanen är som sagt sjösatt inom LHC och en nyemission för att få in nio miljoner kronor gjordes i somras för att säkerställa att satsningen kan genomföras. Men så mycket av den satsningen syns än så länge inte på spelartruppen. LHC:s lag är ganska anonymt på pappret, med få stjärnor som sticker ut. I supporterleden suckas det över bristen på den där riktiga udden i truppen.

– Nja... alltså, det är många som fokuserar på namn och tidigare prestationer. Så den besvikelsen kan jag inte lägga några ord på. Det får stå för dem som faktiskt har den typen av förväntningar. Jag tror på människor och att de kan utvecklas. Jag tror på att skapa en miljö som är framgångsrik. Jag tycker vi har kvalitet i vårt lag och framförallt har vi en otrolig ambition och vilja att göra bra saker. Det, för mig, uppväger gamla meriter. Som sagt, jag är övertygad om att vi har framtidens stjärnor i vårat lag, säger Robertsson.

På lördag får han visa upp SITT Linköpings HC för första gången i SHL-sammanhang. Det blir ett tufft test direkt, borta mot guldtippade Djurgården. Bert Robertsson erkänner att han är lite nervös.

– Jag är nog inte så spänd, men förväntansfull. Nervositeten finns också, men en viss typ av nervositet behöver man ändå ha. Vore man allt för avslappnad tror inte jag man tar det på fullaste allvar. Jag vill att det ska börja nu, snabbt, säger Bert Robertsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet