”Här på Söderporten trivs jag bra”

Uppdaterad
Publicerad

Flyktingkrisen sätter press på svenska skolor. Enbart i Norrköping har skolor tagit emot 200 nyanlända elever hittills i år. Och nu börjar politikerna prata om baracker för att fylla hålen på klassrum.

Nour Franjyah kom till Sverige för sju månader sedan från hemlandet Syrien tillsammans med sin mamma, pappa och syster. Hon är tretton år och nu är dags för henne att börja i svensk skola.

Man skulle kunna säga att Nour haft tur. För efter att hon förberetts i två månader på Mottagningsskolan i Norrköping fick hon en plats i klass 7A på skolan Söderporten i södra delen av staden.

#flykt

– Först gick jag på Mottagningsskolan för att jag och alla mina kompisar där var tvungna att lära oss att prata svenska. Här på Söderporten trivs jag bra, berättar Nour Franjyah.

Men flera nyanlända elever som Nour, riskerar nu att inte få någon plats i vanlig klass efter Mottagningsskolan. Därifrån har nämligen runt 200 elever slussats ut hittills i år för att sedan ha placerats i ordinarie skolor.

”Det kommer att bli värre”

Därför har det blivit rejält trångt på de skolor som tar emot nyanlända elever. Och nu börjar flera säga stopp.

– Våra ordinarie klasser här är fulla och då kan vi inte ta emot, inte ens i förberedelseklass. Eleverna ska ju integreras in i vanlig klass parallellt med förberedelsegrupperna och finns det inga platser där så kan vi inte ta emot, säger Peter Kälvehed, rektor på Söderporten i Norrköping.

Han menar att det i nuläget inte finns någon annan lösning än att samtliga skolor i kommunen måste hjälpas åt och ta emot nyanlända elever.

– Det kommer att bli värre, och därför måste politikerna gå in. Annars kommer vi inte att klara det här. Det är ett jättestort problem, säger han.

Vill se andra lösningar

Men kommunpolitikerna vill inte kräva att alla skolor ska ta emot elever från Mottagningsskolan. I stället vill de se andra lösningar.

– Fungerar det inte med att skolorna räcker upp handen när de har platser och kan hjälpa till så får vi se över det här. Men hittills tycker jag att man har skött det här bra i Norrköping, säger kommunalrådet Olle Johansson (S).

Som en lösning vill kommunen nu sätta upp paviljonger, eller så kallade baracker, för att lösa bristen på klassrum.

– Paviljonger är bra när man behöver en snabb lösning, säger Olle Johansson (S).

”Jag vill bli apotekare”

Görs inget snabbt så kommer inte alla nyanlända barn att ha samma tur som Nour. Hon behövde inte vänta på utbildning och har redan kunnat göra upp planer för framtiden.

– Jag vill bli apotekare, det verkar kul, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet