Från en tidigare inspelning av en Inga Lindström-film. Foto: Fredrik Nielsen/Bavaria Fiction

Inga Lindström-film spelas in i Rejmyre

Publicerad

I kommande vecka spelas den 84:e filmen om Inga Lindström in i östgötska Rejmyre. Det tyska, romantiska tv-dramat har en publik på 5-8 miljoner per avsnitt.

– Vi spelar in fem 90-minutersfilmer varje sommar, det innebär ett ganska intensivt schema, säger Fredrik Nielsen, inspelningsansvarig.

Två filmer brukar ha utgångspunkt i Östergötland och två i Sörmland. Sedan brukar en film spelas in på annan plats i landet.

– Till den här filmen behövde vi ha ett glasbruk och då tyckte vi Rejmyre passade bra.

Glasblåsare med tragiskt förflutet

Handlingen kretsar kring Sara som är en duktig glasblåsare och konstnär som arbetar vid Reijmyre Glasbruk. Hon har ett tragiskt förflutet med en olycka som ändrade hennes liv.

– Det är miljöerna som är det viktiga i de här filmerna. Det är ren PR för Sverige. Bara det gulliga visas upp.

Växande produktion

Sedan 2003 har Inga Lindström-filmerna spelats in i Sverige. Serien går på ZDF, som är en rikstäckande kanal i Tyskland. På 21 inspelningsdagar ska alla fem filmerna för säsongen hinnas med.

– Teamet växer från år till år. Sammantaget är vi 45-50 personer och på själva inspelningsplatserna brukar vi vara 40 personer.

Filmerna är fristående från varandra och skådespelare samt platser varierar. Inga Lindström är inte en karaktär utan har blivit samlingsnamnet för produktionen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Finspång

Mer i ämnet