Arkivbild. Foto: Fredrik Persson / Scanpix

Inga stora grupper eller flak vid årets studentfirande

Uppdaterad
Publicerad

Samlingar i stora grupper eller på studentflak får inte förekomma vid årets studentfirande. Fler än åtta deltagare på fester i hyrda lokaler och så kallade partybussar är heller inte tillåtet enligt pandemilagen, skriver Länsstyrelsen i Östergötland i ett pressmeddelande.

Myndigheten meddelar också att de kommer utföra tillsyn under studentfirandet.

– Vi ser en ökad restriktionströtthet och att en del letar kryphål i lagstiftningen för att kunna genomföra ett traditionellt studentfirande. Det är beklagligt att firandet blir annorlunda även i år, men vi måste komma ihåg syftet. Det är att minska smittspridningen som nu är rekordhög, säger Kristoffer Hellberg som är chef för enheten för tillsyn enligt covid-19-lagen, i pressmeddelandet.

Polis kan upplösa tillställningar

Transportstyrelsen har på Folkhälsomyndighetens inrådan förlängt det tillfälliga förbudet mot studentflak, studentkortege och motsvarande på grund av smittspridningen av covid-19.

Polisen har möjlighet att ställa in eller upplösa en allmän sammankomst eller offentlig tillställning som bryter mot reglerna. Det finns också möjlighet för kommunerna att meddela förbud mot vistelse på vissa platser vid risk för trängsel.

Privat firande i hem eller trädgårdar omfattas inte av pandemilagen, men länsstyrelsen uppmanar även här berörda att ta sitt ansvar och följa rekommendationerna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer