Inga undantag från EBO i Linköping och Motala

Uppdaterad
Publicerad
Vid årskiftet började förändringar i Lagen om eget boende, EBO, att gälla. Förändringarna innebär att asylsökande som vill ha ett eget boende kan bli av med sin dagsersättning om de väljer att bosätta sig i socioekonomiskt utsatta områden.

Sammanlagt 32 kommuner i landet har rätt att besluta om undantag från EBO. I Östergötland handlar det om Norrköping, Linköping och Motala.

Varken Linköping eller Motala vill dock införa några undantag.

– Vi i Alliansen i Motala anser inte att vi har behov av undantag från EBO i vår kommun. Dessutom vill vi inte måla ut enskilda områden, säger Kenneth Söderman (L), vice kommunalråd vid Motala kommun.

– Allians för Linköping anser att problemen med EBO-lagen är betydligt mer grundläggande än att möjligheten att undanta bostadsområden skulle lösa det hela. Rimligt vore istället att se över hela EBO-lagen, säger Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande i Linköping i ett pressmeddelande.

Norrköping ville se förändringar

Norrköpings kommun var en av de kommuner som låg på för att få till en förändring av EBO-lagen.

– Vi har inte definitivt bestämt oss, men det är de områden där vi vet att vi har trångboddhet och en svår situation för många som bor där redan idag som kan bli aktuella för undantag. Men exakt var har vi inte bestämt än, säger Lars Stjernkvist (S), kommunalråd

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet