Foto: Tobias Holmqvist/SVT

Ingelstamordet i fokus på rättegångens andra dag

Uppdaterad
Publicerad

När den andra dagen i rättegången om gängmorden i Norrköping satte igång i säkerhetssalen i Linköpings tingsrätt var det Ingelstamordet den 9 april förra året som var i fokus. Åklagarnas sakframställan pågick hela dagen.

Vid mordet på Koppargatan i Ingelsta så sköts en 37-årig man strax efter klockan 23 till döds i en bil nära en snabbmatsrestaurang. En 31-årig man som åkte med 37-åringen klarade sig oskadd från vad som åklagarna betecknar som ett välplanerat bakhåll som de åtalade sex männen låg bakom.

SOS-samtal spelades upp

Ett SOS-samtal som ringdes in av 31-åringen spelades upp i rätten.
– Min kompis är skjuten, skynda er, skriker 31-åringen.
– Kan du försöka stoppa blödningen, svarar SOS-operatören.
När samtalet spelas upp brister det för en kvinna som är närstående till 37-åringen. Hon lämnar salen gråtandes.

Mycket av åklagarsidans bevisning vilar i att man har haft tillgång till den av fransk polis avkrypterade kommunikationen i Encrochat-telefoner, men även i att man kunnat beslagta vanliga mobiltelefoner och kommit åt chattar i WhatsApp.
Det är tydligt att polisen gjort stora ansträngningar för att kunna knyta de åtalade till de användarnamn som används i chattarna och vilka positioner telefonerna haft vid tidpunkter som är relevanta för brottet.

Läste encro-bevisning

Åklagarna höll under dagen långa uppläsningar från vad som skrivits i chattarna. Bland annat diskuterade de åtalade om vilken summa de som utförde mordet skulle få i ersättning.
Alla skulle bidra, men flera hade enligt chattarna ont om om ”para” (=pengar) och man var inte helt överens.

– Det verkar också som att man skulle kunna ta betalt av fler allierade utanför nätverket när brottet var genomfört, sade åklagare Karin Sandén.

Samma natt som mordet på Koppargatan skedde så diskuterades händelsen livligt i chattarna. De inblandade som inte varit på plats ger beröm till de som varit med.
– Vi menar att de här får uppmuntrande tillrop kring det som hänt, sade åklagare Karin Sandén.

Bara dagar efter mordet och mordförsöket på Ingelsta ska de misstänkta männen ha börjat planera ytterligare en attack på den man som överlevde.

Spänd stämning

Under eftermiddagen tog några anhöriga och vänner till de åtalade upp på de ytterst begränsade åhörarplatserna i säkerhetssalen. Det gjorde att spänningen blev lite spänd och att polisnärvaro inomhus ökade.

Rättegången beräknas pågå i ytterligare 18 förhandlingsdagar fram till den 20 maj.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Brottskartan: Här är de intressanta platserna i mordåtalet Foto: Niklas Luks / Jeppe Gustafsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gängmorden i Norrköping

Mer i ämnet