Foto: SVT

Ingen folkomröstning om simhall i Åtvidaberg

Publicerad

Folkomröstningen om en möjlig simhall i Åtvidaberg ser inte ut att bli av, efter att kommunstyrelsen föreslagit att fullmäktige ska rösta ner den.

– Jag har full respekt för dem som har skrivit på de här pappren, men vi jobbar med helheten – och jag tror att alla skulle vilja ha en simhall, men pengarna räcker helt enkelt inte till allting, säger blivande ordförande i kommunstyrelsen Thomas Lindberg (S).

Konflikt under många år

Konflikten om en simhall i Åtvidaberg har varit igång i många år. Förra året startades en förening, ur en facebookgrupp, som ville att Åtvidaberg skulle få en simhall igen. Det var samma förening som fick ihop över 2 000 namn och som ville ha en folkomröstning. Nu ser det inte ut att bli någon folkomröstning.

– Det signalerar väl egentligen att man är väldigt rädd om sin ekonomi, och det är väl helt riktigt. Samtidigt tänker jag att de signalerar ett nej, utan att prata med föreningen – det känns lite oroväckande, säger John Gentz som är ordförande i föreningen Åtvidabergs simhall.

”För bred frågeställning”

Kommunstyrelsen tyckte att folkomröstningsfrågan ifall kommunen skulle göra plats för en simhall in sin budget var för bred och hade hellre sett en mer tydlig fråga. Som till exempel om det skulle planeras för en ny simhall, eller om den gamla simhallen skulle rustas upp för 25 miljoner kronor.

– Då har vi klart för oss att det handlar om 25 miljoner kronor, men att göra utrymme i budgeten för en simhall... det är en helt annan frågeställning, säger blivande ordförande i kommunstyrelsen Thomas Lindberg (S).

– Frågeställningen är allmänt ställd och den är till för att man ska kunna säga, från kommunens sida, att vi kommer att sikta mot en simhall, men om x antal år. För där tillåter ekonomin, säger John Gentz som är ordförande i föreningen Åtvidabergs simhall.

Kommunfullmäktige beslutar om folkomröstningen 28 november.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Åtvidaberg

Mer i ämnet