Den svenska björnstammen om Ghostmålet: ”Skulle kunnat hända oss med”

Publicerad

Efter att tingsrätten gav sångaren i Linköpingsbandet Ghost rätt i det uppmärksammade tvistemålet där han stämdes av sina gamla bandmedlemmar uttalar sig nu flera personer inom musikbranschen. Att framgångssagan slutade i tingsrätten är inget som förvånar.

– Det är väldigt vanligt och det här är ju en av de saker som framför allt studieförbunden arbetat med i alla år, och studieförbunden har ju varit det enda utbildningsmomentet för musiker i Sverige under ungefär 30 år i de här frågorna, säger skivbolagsdirektören Kaj Sivervik.

”Djupt tragiskt”

Han har arbetat ihop med hårdrocksbandet som nyligen möttes i tingsrätten då forna bandmedlemmar menade att sångaren lurat dem på pengar, vilket tingsrätten inte höll med om. Enligt domen saknades avtal som gav bandlemmarna rätt till ersättning.

– Jag tycker bara att det är djupt tragiskt att någonting ska sluta så här.

Björnstammen

En annan framgångsrik musikgrupp från Östergötland är Den svenska björnstammen. En av medlemmarna Kim Dahlberg är tillsammans med musikproducenten Anders Grentzelius på väg till Amsterdam när jag träffar dem på flygplatsen i Linköping.

– Vi har nog bara gått på vem som är upphovsman och det har vi alltid delat lika. Så det har liksom varit tydligt och alla inkomster har vi delat lika, så det har aldrig varit något problem – men det skulle kunnat bli problem. Det skulle kunnat bli en sådan här Ghostsituation,  säger musikern Kim Dahlberg.

– Enligt lagen så är de ju inte blåsta, för de har inte skrivit under avtalet och de har inte läst vad det är de egentligen är med i – men moraliskt..., säger musikproducenten Anders Grentzelius.

– Ja moraliskt, hederskod i band, fyller Kim i.

Tror inte varumärket skadas

Ingen av de vi träffar idag tror att domen i Ghostfallet har någon betydelse för musikbranschen och inte heller att det kommer skada Ghosts varumärke.

– Ghost växer ju. De har kommit till en sådan nivå att det spelar ingen roll vad som händer. Självklart kanske de förlorar fans i och med det här, men med de rubrikerna som kommer så kommer de att vinna ännu fler, säger Kaj Sivervik.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet