Rickard Lundin, sjukvårdsledare i särskild sjukvårdsledning på regional nivå i Region Östergötland. Foto: Daniel Söderqvist/SVT

Region Östergötland: ”Vi provtar inte personer som inte har symtom”

Publicerad

Region Östergötland har märkt ett ökat tryck från personer som vill provtas för covid-19.

Regeringen gav i veckan Folkhälsomyndigheten i uppdrag att ta fram en strategi för att öka antalet tester för covid-19 i landet.

Men det innebär inte att regionerna redan nu har ökat provtagningen.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

– Vi märker att det förekommer missuppfattningar om det. Vi har sett en ökad tillströmning till våra sjukhus av personer som vill bli provtagna. Vi provtar fortfarande inte personer som inte har symtom eller som bara har lindriga symtom, säger Rickard Lundin, sjukvårdsledare i särskild sjukvårdsledning på regional nivå i Region Östergötland, i ett uttalande.

De aktuella direktiv för provtagning fortsätter att gälla tills vidare, vilket innebär att ”provtagning görs på patienter som har akut infektionsinsjuknande med feber och/eller luftvägssymtom och som antingen är inlagda på sjukhus eller som bedöms behöva sjukhusvård”.

Man tar också prov på prioriterad personal i sjukvård och i äldreomsorg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet