Elisabeth Kalkhäll, vd för Gotlandshem. Foto: SVT

Sommaruthyrning förbjuds för hyresgäster på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

Bostadsbolaget Gotlandshem inför nu nya regler inför sommarsäsongen 2021 när det gäller uthyrning av bostäder.

Tidigare har det funnits en möjlighet för hyresgäster att tillfälligt hyra ut sin bostad under sommaren.

Reglerna har förut skilt sig åt i olika kvarter, men efter en utvärdering har nu Gotlandshem tagit beslutet att inte längre tillåta någon uthyrning under sommaren.

Gotland

Till grund för beslutet ligger en undersökning med intervjuer och en enkätundersökning med drygt 1300 hyresgäster. Den visade att drygt hälften var positiva till att fortsätta tillåta uthyrning på sommarsäsongen. Ändå så ändrar Gotlandshem reglerna.

– Det är oerhört viktigt för oss att våra hyresgäster kan känna sig trygga och undersökningarna med våra hyresgäster visar, att många som säger nej till sommaruthyrning, gör det för att de känner sig otrygga. För oss som allmännyttig hyresvärd väger därför varje nej mycket tungt. De som istället säger ja till sommaruthyrning gör det främst av ekonomiska skäl. , säger Elisabeth Kalkhäll, vd på GotlandsHem, i ett pressmeddelande.

De nya reglerna börjar gälla 2021. Godkänd andrahandsuthyrning som sträcker sig längre än över sommaren påverkas inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet