Foto: SVT

Konstverk ska spegla miljöstrid

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om vad som ska hända med Ojnareskogen på Gotland har varit intensiv de senaste dagarna, sedan olika medier hävdat att regeringens beslut om att skydda området snart är fattat. Nu ger sig konsten in i debatten.

Men något beslut blev inte taget vid regeringens sammanträde under torsdagen.

En som engagerat sej i Ojnareskogens framtida status är konstnären Patrik Qvist som ska göra en performance på Bungenäs, en plats som genom historien starkt präglats av kalkbrytning – men som nu bland annat inhyser konsthallen Kalkladan konst Bungenäs.

Kampen om kalket på Gotland

– Jag har haft en tanke om att hälla tillbaka min del av kalkförbrukningen, som enligt Nordkalk uppgår till 500 kilo per person och år.

”Återföra min ranson”

Kalk används idag i framställningen av en mängd vardagsprodukter som de flesta, även konstnärer som Patrik Qvist, använder. Med hjälp av en tratt ska askan från några av dessa produkter nu ner i marken igen.

– Min tanke med det här var att återföra min ranson till marken, säger Patrik Qvist.

Verket som kallas ”Försök att återställa balansen” är en fortsättningen på hans utställning ”Grand tree tourismo” som visats på Bungenäs i sommar.

Ska spegla miljökonflikten

Det är ett försök, som visar på sätt och vis speglar det svåra med konflikten kring Ojnareskogen.

– Det är väldigt lätt att hamna i en dialektik där det är den ena sidan och den andra sidan. Jag tror att de flesta människor, jag själv inräknad, vill ha kakan och äta den. Jag vill både ha jobb, kunna köra bil och gå i oförstörd natur, säger Patrik Qvist.

– Jag är fullt medveten om att om jag häller tillbaka mina kalkprodukter i marken så gör det varken till eller ifrån, men jag tror att det finns en sorts metaforisk och symbolisk poäng med det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet