Här ligger väg 801. Foto: Foto: SVT grafik

Inget medhåll hos JO för byalag i bitter vägstrid

Uppdaterad
Publicerad

Byalaget Drothem utanför Söderköping har i åratal stridit med Trafikverket om vem som ska sköta länsväg 801 i framtiden. Den fem kilometer långa vägen vill Trafikverket privatisera och därmed överlåta skötsel och underhåll till byalaget, något som Drothem byalag kraftigt motsätter sig. Nu har man stött på patrull efter att Justitieombudsmannen, JO, lagt ner deras anmälan mot Trafikverket.

Det var i höstas som byalaget Drothem utanför Söderköping valde att JO-anmäla Trafikverket. I en anklagelseakt på 26 sidor skriver byalaget bland annat att Trafikverket använder gamla siffror när man redovisar hur hårt trafikerad vägen är.

Dessutom anklagar byalaget Trafikverket för bristande dokumentation, falska uppgifter, lagbrott och att ha en dold agenda.

Söderköping

– Jag blev förbannad, besviken och jag tappade tron på rättssamhällets högsta företrädare Justitieombudsmannen JO, när jag läste beslutet, säger byalagets ordförande Ingegerd Edman.

Ger inte upp

Byalaget kommer dock inte att ge sig säger deras ordförande.

– JO:s beslut kan inte överklagas men vi sätter vårt sista hopp till att vi får ett möte med Trafikverkets avdelning, Juridik och planprövning, för att bland annat leda i bevis att vår väg 801 är en försöksballong för att i framtiden lämpa över kostnader och arbete på enskilda vägsamfälligheter, säger byalagets ordförande Ingegerd Edman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Söderköping

Mer i ämnet