Polisen spärrade av ett område i Berga efter händelsen. Foto: Niklas Luks

Inget brott när 18-åring sköts till döds av polis i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

En ung man avled efter att han skjutits av polis i samband med ett gripande i stadsdelen Berga i Linköping i somras. Särskilda åklagarkammaren har nu tagit beslut om att inte fullfölja förundersökningen då de anser att polisen fredade sig i en nödvärnssituation.

Det var strax efter midnatt 21 juli i år som polis kallades till Johannelundsbadet. Larmet gällde ett pågående rån. Anmälarna blev av med tillhörigheter när de badade och de sa sig också blivit utsatta för våld av flera personer.

Två polispatruller åkte på ärendet och när den ena av dem letade efter gärningsmännen stötte de på den unge man som sedan sköts till döds. Så här beskrivs händelsen i ett pressmeddelande:

Linköping

”Trots upprepade uppmaningar att stanna fortsatte jakten fram till att den misstänkte plötsligt vände sig om och började misshandla polismannen utan förvarning. Polismannen utsattes för våld och blev kraftigt strypt bakifrån så att han bitvis tappade medvetandet. Polismannen använde både batong och pepparspray i ett försök att freda sig, vilket inte gav resultat. I detta läge använde polismannen sitt tjänstevapen eftersom han upplevde att hans liv var i fara.”

Menar att polisen kunde dött

– Eftersom ärendet fortfarande ska utredas ur ett arbetsrättsligt perspektiv kan jag inte beskriva misshandeln i detalj men vi har med genomförda medicinska undersökningar kunnat konstatera att stryptaget hade varit dödligt om inte polismannen hade fått stopp på det, säger Frida Braf, tillförordnad lokalpolisområdeschef i Linköping.

I det här ärendet har nu Särskilda åklagarkammaren kommit fram till att polismannen befann sig i en nödvärnssituation och därmed inte använde uppenbart oförsvarligt våld. De finner därför ”inte längre anledning att fullfölja förundersökningen”, enligt pressmeddelandet.

Eventuell arbetsrättslig utredning

När ytterligare en polisman anlänt till platsen för skjutningen så påbörjade denne första hjälpen, tills dess att ambulans kom fram. Mannens liv gick dock inte att rädda.

18-åringen misstänktes både för rån samt mordförsök på polismannen.

Gruppen för skiljande- och disciplinärenden (GSD) inom polisen ska framöver ta beslut om en eventuell arbetsrättslig utredning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet