Foto: Jonas Roslund/SVT

Inget hotellbygge på Strömsholmen i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Avtalet mellan Norrköpings kommun och Tjuren Projektpartner har löpt ut. Kommunen anser inte att företaget uppfyllt sina skyldigheter och kommer inte förlänga avtalet.

I november rapporterades om hur ön i Motala Ström skulle komma att se ut i framtiden. Idag är det stopp i maskineriet. I ett pressmeddelande skriver kommunen att företaget som skulle bygga hotell på ön inte ens kommit igång med pålningsarbetet. Något som skulle varit klart sista november.

Miljonvite

Avtalet med Tjuren har redan förlängts två gånger och nu väljer kommunen att inte förlänga det en tredje gång. Företaget kommer dessutom att beläggas med vite om 2,7 miljoner kronor, eftersom kommunen anser att de lidit skada.

Norrköping

– Jag tycker att det är trist. Samtidigt är det viktigt att avtal följs. Kommunen ska följa avtal och vi ställer krav på att företagen ska följa avtalen, säger Kikki Liljeblad (S), ordförande stadsplaneringsnämnden.

”Vi vill fortfarande bygga ett hotell”

Företaget Tjuren Projektpartner säger till SVT Öst att det är olyckligt att kommunen tar det här beslutet.

– Strömsholmen är en magisk plats som förtjänar det allra bästa och vi vill fortfarande bygga där. Vi har så sent som i slutet av förra veckan fått godkänt av stadsarkitekten Karin Milles för ett nytt bygglov – som vi nu också har skickat in. Eftersom ingen av oss har varit riktigt nöjda med det nuvarande bygglovet så har vi ändrat på bland annat antalet fönster, fler rum och kulören på fastigheten, säger Niklas Haglund, projektledare för Tjuren Projektpartner.

Sopfrågan måste lösas

Det har också enligt Niklas Haglund framkommit under den senaste tiden nya förutsättningar för att driva en hotell- och restaurangverksamhet på Strömsholmen.

– Restaurangverksamhet per automatik innebär väldigt mycket avfall. Nu har det kommit fram att sopbilar inte längre får köra ut på ön. Och hittills har kommunen inte presenterat någon lösning för detta. Om jag inte kan presentera hur sådan viktig fråga ska hanteras, så är det svårt för mig att dra igång en byggnation, säger Niklas Haglund.

Bryggor ska byggas

Tekniska kontoret ska arbeta vidare med att bygga bryggor och göra klart vissa markarbeten. Den planerade parken ska göras klar när det finns en byggnad på Strömsholmen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet