Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Eva Lindh, ordförande Socialdemokraterna i Linköping, berättar om försöket att bilda styre i klippet. Foto: SVT

Inget majoritetsstyre i Linköping – (S): ”Dörrarna är stängda”

Uppdaterad
Publicerad

De tidigare styrande allianspartierna i Linköping gjorde ett svagt val och nu ses Socialdemokraterna som favoriter till att ta över makten. Men ett majoritetsstyre blir det inte.

Socialdemokraterna försökte först att hitta ett brett mittenstyre med hjälp av Centerpartiet, men fick avslag två gånger.

Ett försök gjordes också med Moderaterna, även fast det inte skulle vara något drömstyre enligt Socialdemokraterna själva. Även där gick samtalen inte vidare.

Följ dina lokala nyheter om valet i Östergötland och på Gotland

– Förutsättningarna för att hitta ett majoritetsstyre, där är dörrarna stängda, säger Socialdemokraternas ordförande i Linköping Eva Lindh.

Får sikta på minoritetsstyre

Nu får Socialdemokraterna istället försöka hitta ett minoritetsstyre istället.

– Vi kommer fortsätta att ta vårt ansvar för att försöka hitta ett styre som är bra för Linköpingsborna och Linköpings kommun, säger Eva Lindh (S).

Vilka partier man nu samtalar med nu vill Eva Lindh (S) inte gå in på.

Känner ni fortfarande att ni är i förarsätet när det kommer till att ta makten i kommunen?

– Jag tycker att vi har fått mandatet. Vi tycker att när vi har fört samtal med alla partier, förutom Sverigedemokraterna, så tycker jag att vi har ett mandat, säger Eva Lindh (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Följ dina lokala nyheter om valet i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet