Foto: Anders Wiklund / TT

Inget skadestånd efter stenras från Visby ringmur

Publicerad

Ett stenblock på Visby ringmur lossnade och föll ner på en parkerad bil i mars i år. Bilens ägare krävde knappt 10 000 kronor i skadestånd för skadorna på fordonet. Justitiekanslern, JK, avslår skadeståndsanspråken.

Bilägaren ville ha ersättning för självrisk på försäkringen samt för hyrbil. JK menar dock att det inte fanns någon anledning att misstänka rasrisk vid just den här delen av muren.

Myndigheten hävdar att det inte går att bortse från en viss risk för ras, och därmed skador, från en så pass gammal konstruktion. Framför allt inte vår och höst. Då skulle hela murens sträckning behöva spärras av.

Ingen skadeståndsskyldighet

JK skriver i sin bedömning att utredningen inte ger underlag för att det skulle finnas sådana brister i Riksantikvarieämbetets tillsyn och kontroll av muren att det skulle leda till skadeståndsskyldighet för staten.

Beslutet kan inte överklagas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gotland

Mer i ämnet