Nicklas Lundström (V) gruppledare och Olle Vikmång (S) kommunstyrelsens ordförande i Norrköping. Foto: SVT

Inget ”Sluta skjut” i Norrköping

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet i Norrköping har motionerat om att införa modellen ”Sluta skjut” i Norrköping. Även den socialdemokratiska regeringen vill anslå budgetmedel till projektet. Men på måndagen röstade Socialdemokraterna och Moderaterna i kommunstyrelsen nej till satsningen.

I ett mejlsvar motiverar kommunstyrelsens ordförande Olle Vikmång (S) beslutet så här:

”Anledningen till att vi i Norrköping i nuläget säger nej är för att vi har välfungerande metoder och samarbetsformer, med exempelvis polisen och andra aktörer. Vi har sedan polisen startade lista utsatta områden lyckats få bort två av tre områden från listan. Det är ett kvitto på att våra redan etablerade arbetssätt fungerar. Vi bedömer därför att det inte är rätt läge att implementera ytterligare en metod.”

Amerikansk idé

”Sluta skjut” är ett ursprungligen amerikanskt arbetssätt för att minska skjutningar och gängkriminalitet. Metoden har i Sverige tillämpats i Malmö där skjutningarna också minskat. Men om minskningen där beror just på projektet är omtvistat.

Nicklas Lundström, gruppledare för Vänsterpartiet i Norrköping skriver i ett pressmeddelande att ”det är märkligt att både sossarna och moderaterna, som ju gärna pratar om gängkriminalitet, säger nej till de beprövade metoder vi föreslår”.

Malmö var först i Sverige med att använda metoden. Där säger sig polisen ha sett en positiv effekt sedan metoden infördes. Mer om det i klippet nedan:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stefan Wredenmark, kommunpolis, har varit med i projektet Sluta skjut från starten. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrköping

Mer i ämnet
Mer Öst
Mer Nyheter