Foto: SVT / Carl Bruno Tersmeden

Inställda nyårsrevyer och kultur i kris

Uppdaterad
Publicerad

Coronapandemin har lett till mängder av inställda föreställningar och stängda museer, men nu försöker en del institutioner öppna för publik igen.

Det är inte bara Östgötateatern som den här veckan börjar spela för publik igen, även symfoniorkestern i Norrköping har sina första offentliga konserter med publik sedan i mars, men bara med liten kammarorkester och utspridd publik i foajén. Ung Scen Öst i Linköping, Gotlandsmusiken och Länsteatern på Gotland kommer också att börja med publikföreställningar de närmsta veckorna.

Nyårsrevyerna ställs in

För första gången på över 20 år blir det i år ingen nyårsrevy på Gotland, samma sak gäller för Mjölby, där är det en nästan 30 år lång tradition som bryts. Norrköping och Motala ställer också in, men i Motala kanske det blir någon enklare krogshow. Det är inte bara begränsade publikmöjligheter som får grupperna att avstå från att spela utan också det faktum att en stor del av publiken i vanliga fall är äldre och tillhör riskgruppen. Valdemarsviks revygäng är det som går emot strömmen, där tänker man försöka sätta upp en revy i år igen.

En inställd kultursommar

En del stora kulturevenemang som Shakespearföreställningarna vid Roma klosterruin på Gotland och den årliga operan i Vadstena har flyttats fram till nästa sommar istället. Många andra sommarföreställningar ställldes också in eller kördes i mindre skala.

Teater Leo som varje år brukar sätta upp farser på Sagateatern i Linköping är en av alla små privata grupper som haft ett år av inställda föreställningar. Regissören och skådespelaren Niclas Angerborn berättar att han inte vet när man kommer att kunna komma igång igen:

– Frilansande teaterarbetare har ju i vanliga fall en mycket knepig situation, men nu är det katastrof. Och hittills har vi inte haft så stor nytta av de bidrag som delats ut av staten. Det går till institutionsteatrar, så att dessa inte ska gå omkull.

Större publikkvot räcker inte

Det finns ett förslag att regeringen ska börja tillåta 500 besökare på evenemang, men det hjälper inte de mindre teatrar vi pratat med, eftersom avstånd mellan besökarna ändå måste hållas så kan man inte ha så mycket publik, berättar Niclas Angerborn:

– Det blir alldeles för lite publik och intäkter för att man ska kunna köra. Vi måste i stort sett alltid ha fullsatt.

I Ydre gör man vartannat år en stor musikalsatsning, det skulle ha blivit ”Oliver” i höst. De 50 i ensemblen började repetera förra hösten men hela projektet har nu lagts ner och föreningen kommer liksom många andra att gå med stor förlust i år.

Museerna har öppet men besökarna har försvunnit

De flesta museer stängde helt i slutet av mars och öppnade igen i mitten av juni. men med publikbegränsningar. För att besöka Flygvapenmuseum i Linköping så måste man till exempel fortfarande förboka en biljett. Nu släpper Flygvapenmuseet in 150 personer åt gången, men i somras var gränsen 50, det gjorde att man bara hade en tiondel så många besökare som en vanlig sommar. Fornsalen på Gotland hade en liknade sommar:

– Det kunde vara 50 personer här vissa dagar. Vi som annars kan ha runt 2000 besökare, berättar Susanne Thedéen som är chef för museet.

Fornsalen hade en fjärdedel så många besökare som normalt, mycket beroende på att de utländska turisterna inte kom. Museet brottas nu med stora miljonunderskott och det är kris i ekonomin även för Länsteatern på Gotland. Thomas Sundström är chef där och säger att kulturinstitutionerna på ön inte får bidrag i samma utsträckning som man får på fastlandet utan är väldigt beroende av publikintäkter och att de nödlösningar man fått ta till inte kommer att hålla så länge:

– Det finns en oro för att krisen nu kan skapa en tsunami kommande år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.