Foto: SVT

Inte aktuellt att subventionera TBE-vaccin i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Trots att Östergötland numera räknas som risklän för TBE finns i nuläget inga planer på att subventionera vaccinet.

Under 2017 rapporterade totalt 16 personer att man smittats av TBE i Östergötland. Regionen har utöver dessa fått kännedom om tre fall som ska ha smittats i Östergötland men som anmälts i annat län. Trots att det rapporteras in något fler fall än tidigare så har Regionen inte börjat tänka som kollegorna i grannlänet med subventioner.

– När det kommer till TBE har vi inte haft några diskussioner om subventioner men om vi ser att antalet fall ökar och att fler är i behov av vaccin så är det självklart en diskussion som man kan föra och överpröva. I så fall skulle det vara just barn som är aktuella tänker jag, säger Kaisa Karro (S), ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden Östergötland.

Prisskillnaderna ska ses över

Då TBE-vaccinet varken tillhör det allmänna vaccinationsprogrammet eller den typ som ges till speciella högriskgrupper som exempelvis influensa, är regionerna inte tvungna att erbjuda vaccinet. Det gör att prissättningen kan skilja ganska mycket, inte bara mellan olika län utan också mellan privat och offentlig vård.

– Där har vi i regionen tagit initiativ för att titta över att det faktiskt är ojämlikt i prissättning runt om. Vi har ingen gemensam prissättning kring just TBE-vaccin men det är något som vi ser över just nu regionövergripande gällande vacciner överlag, säger Kaisa Karro.

Rapporterade fall av TBE – smittade i Östergötland

Visa

2017 – 16 st

2016 – 13 st

2015 – 5 st

2014 – 6 st

2013 – 15 st

2012 – 7 st

2011 – 15 st

2010 – 11 st

2009 – 14 st

2008- 6 st

Källa: Region Östergötland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

TBE i Öst

Mer i ämnet