Thomas Adolfsson, befäl hos räddningstjänsten i Linköping, har ryckt ut till olyckor vid den låga järnvägsviadukten över Grenadjärgatan flera gånger. Foto: SVT

Inte den första kraschen vid olycksdrabbad viadukt

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänst, ambulans och polis fick göra en omfattande insats vid dagens bussolycka i Linköping. Och det är långt ifrån första gången man fått rycka ut till olyckor vid järnvägsviadukten över Grenadjärgatan.

Så sent som i början av oktober kraschade en lastbil in i viadukten. Ingen skadades då, men tågtrafiken drabbades av förseningar eftersom bron behövde besiktigas innan man kunde släppa på trafiken.

Det är inte första gången någon kör in i bron vid Grenadjärgatan?

Busskrasch i Linköping

– Svar nej. Jag har ingen statistik, men för egen del har jag varit här åtminstone fyra, fem gånger, säger Thomas Adolfsson, yttre befäl hos räddningstjänsten.

Vad kan det bero på?

– Ouppmärksamhet. Det är ju skyltat, men man borde kanske göra någon annan varning innan någon mer dråsar in i bron, säger Thomas Adolfsson.

”Det blir ju kaotiskt naturligtvis”

Åtta vuxna och 51 barn befann sig ombord på bussen när den kraschade in i viadukten.

– Totalt 59 drabbade, varav 58 till sjukhus. Busschauffören tas hand om internt, men behöver inte söka vård. Två är bedömda som lätt skadade, säger Thomas Stahmann, sjukvårdsledare på olycksplatsen.

Flera föräldrar sågs komma springande till platsen. Vissa grät högt när de fick se sina barn.

– Det blir ju kaotiskt naturligtvis. Jag tycker polisen gjort ett jättebra jobb med att spärra av så vi har kunnat jobba i lugn och ro, säger Thomas Stahmann.

”Det är lite chockvarning just nu”

Nu inleds en polisutredning för att reda ut vad som hänt.

– Vi kommer samverka med trafikverket och bussbolaget för att se vad som hänt. Jag kan inte svara på om det i nuläget finns några brottsmisstankar, säger Markus Larsson, yttre befäl hos polisen.

– Vi har samtalat med chauffören. Exakt vad som sagts kan jag inte uttala mig om. Det är lite chockvarning just nu, säger Markus Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Busskrasch i Linköping

Mer i ämnet