Anette Gardell arbetar som krematorietekniker i Visby Foto: Patrik Widegren /SVT

Rekordmånga har kremerats på Gotland i år

Uppdaterad
Publicerad

På krematoriet i Linköping har inte arbetsbördan vuxit nämnvärt på grund av fler dödsfall i år. Men på Gotland är antalet kremationer på rekordnivå.

Antalet som har begravits i Linköpings pastorat i år, har fram tiills nu, i slutet av december varit 876 personer, berättar Gunnar Forsberg Griftegårds- och fastighetschef i Linköping. Snittet de senaste fem åren ligger på 880 personer.

– Det är mest genom media man hör om alla döda av corona, här märker vi ingen större skillnad, säger Gunnar Forsberg.

Men han tillägger också att det förstås skiljer sig en del från stad till stad.

På Gotland slås det rekord i antal kremationer i år. Ökningen är inte så stor, och är svårt att säga om den beror på att dödsfallen har ökat eller på att trenden håller i sig att allt fler väljer kremeringar istället för kistbegravningar.

2019 var andelen döda som kremerades i Sverige 83 procent, och andelen har i princip vuxit med mellan en halv och en procentenhet varje år sedan 30-talet.

I videon: Hör kremationsteknikern Anette Gardell om rekordsiffrorna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.