Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Gustaf Appelberg (L) ordförande Kultur och fritidsnämnden i Linköping om beslutet att införa avgiften. Foto: SVT

Inträdesavgift till Gamla Linköping upprör

Uppdaterad
Publicerad

Det borgerliga styret i Linköpings beslut om att införa inträdesavgift till julmarknaden i Gamla Linköping skapar debatt. En socialdemokratisk partimedlem har nu lämnat in ett förslag om att arrangemanget bör vara avgiftsfritt.

– Vi vill få upp frågan på dagordningen så att Linköpingsborna också kan få göra sina röster hörda i det här, säger Elias Aguirre (S), kommunalråd i ett pressmeddelande från partiet.

Det var i september som en oenig kultur- och fritidsnämnd fattade beslut om att införa en besöksavgift på försök.

– Jag hoppas på förståelse från de människor som besöker julmarknaden att museet behöver få in pengar för att kunna utveckla sin verksamhet, säger Gustaf Appelberg (L) ordförande Kultur och fritidsnämnden i Linköping.

Över 500 Linköpingsbor har röstat

Hittills har över 550 Linköpingsbor röstat för förslaget om avgiftsfri julmarknad på kommunens sajt och många tycker till i kommentarsfältet.

”Självklart ska Gamla Linköping fortsätta vara avgiftsfritt. Detta kulturarv ska vara öppen för alla!” och ”Slopa inträdet snarst!” är några av reaktionerna på sajten.

”Det här väcker känslor”

– I sociala medier är det ännu fler kommentarer så det här väcker känslor och det får man ha respekt för, säger Muharrem Demirok (C), kommunalråd Linköpings kommun.

– Jag tror det beror på att man är van vid att det har varit gratis. Men saken är den också att det blir en utökad julmarknad, det blir tre helger istället för två och alla pengar vi får in på avgiften kommer återanvändas i Friluftsmuseet, Gamla Linköping. Man får se det som att man är med och stöttar utvecklingen, säger Gustaf Appelberg (L).

Hör honom berätta mer om beslutet i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet