• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Uddevalla i Uddevalla kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en industribyggnad i Kurröds industriområde med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst. Läs mer här

Jättebalsamin vid Pjältån. Foto: Länsstyrelsen Östergötland

Invasiva arter – länsstyrelsen behöver allmänhetens hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Invasiva främmande arter är ett växande problem i den svenska naturen och de svenska vattnen. Nu vill Länsstyrelsen Östergötland få allmänhetens hjälp att kartlägga dem.

– Länsstyrelsen kommer återigen delta i en nationell infosatsning som syftar till att uppmärksamma invasiva främmande arter och vad man bör göra om man stöter på dessa. Utöver det fortsätter vi att kartlägga var i länet invasiva främmande arter förekommer, och det är här allmänhetens hjälp spelar stor roll, säger Nathalie Bjällerhag, samordnare för invasiva främmande landlevande arter på Länsstyrelsen Östergötland, i ett pressmeddelande.

I år kommer myndigheten att fokusera på uppföljande bekämpning av jättebalsamin, jätteloka och blomsterlupin i naturreservat. De planerar dessutom nya bekämpningsprojekt: En större åtgärd mot jättebalsamin kring Pjältån i Norrköping inleds i juli och i sedan ska de börja bekämpa vattenväxten sjögull i Sommen i augusti.

Tips om utrotning av tre invasiva arter ser du i videon nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hugga av roten, dra upp hela plantan eller slå av växten? Åsa ger klara besked. Foto: Lena Liljeborg/SVT

Invasiva djur och växter som sprids i naturen orsakar stora problem. De tränger ut naturligt förekommande växt- och djurarter men kan också orsaka allvarlig skada på infrastruktur samt bära på sjukdomar som kan vara skadliga för människors och djurs hälsa. Invasiva främmande arter sprids både avsiktligt och oavsiktligt genom exempelvis utsättning av fisk och kräftdjur eller genom att växtavfall slängs i naturen. Det kostar samhället mycket pengar att begränsa och kontrollera spridningen och det är därför viktigt att arterna upptäcks tidigt eller helst hindras från att komma hit.

Det är alltid förbjudet att sprida de arter som finns på EU:s förteckning över invasiva främmande arter. Dit hör till exempel jättebalsamin, jätteloka, signalkräfta och smal vattenpest. Det finns också arter som inte är förbjudna men som kan skada den biologiska mångfalden i Sverige. Det gäller till exempel sjögull, svarthuvad snigel, blomsterlupin och parkslide.

Länsstyrelsen uppmanar allmänheten att hålla utkik efter invasiva främmande arter i naturen och rapportera fynd på antingen www.invasivaarter.nu. eller www.rappen.nu.

Källa: Länsstyrelsen Östergötland

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer