Mjölbypartiet var ett av alla uppträdanden på Linköping Comedy Festival. Foto: SVT

Ironi på nätet lockar unga att rösta

Uppdaterad
Publicerad

Det började som en idé under en lunch på gymnasiet. Idag har de över 160 000 följare på sitt Instagramkonto.

“Mjölbypartiet” är till stor del en företeelse i sociala medier, men under helgen har satirgänget uppträtt live på Linköping Comedy Festival.

Skämten rör allt mellan himmel och jord. Viktiga frågor för “partiet” är att alla som kan snusa också ska snusa, bakhjulsdrivna bilar som går att sladda med är något eftersträvansvärt och att Katrineholm bör avskaffas. Men naturligtvis handlar det också mycket om vad som är aktuella frågor inom politiken.

Även om det rör sig om satir så har det fått en effekt, som kanske inte var helt väntad.

– Folk som inte tidigare varit så engagerade i politik har helt plötsligt blivit intresserade. Det blir som en inkörsport, säger en av medlemmarna.

Hemliga företrädare

Vilka personer som står bakom Mjölbypartiet är förresten lite hemligt. De två företrädare som SVT möter går helt enkelt under namnen Pelikanen och Bävern.

Allt började under en lunchrast på gymnasiet 2014. Valet till riksdagen var just klart och idéer och spontana skämt resulterade i “Mjölbypartiet”. “Partiet” startade med en eftervalskampanj till ett val där de inte varit med själva.

Idag har medlemmarna blivit några år äldre, men verksamheten fortsätter. På Instagram har “Mjölbypartiet” 168 000 följare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.