Ella Jämsén: ”Tråkigt att behöva ställa in hela turneringen, man hade kunnat skjuta upp datumet eller göra det covidsäkert”, säger hon. Foto: Göran Rune/Görans Hockeyfoto, Thomas Lindblom

Ishockey-VM inställt: ”Inte någon rolig julklapp”

Uppdaterad
Publicerad

Dagen innan julafton fick 17-åriga landslagsspelaren Ella Jämsén beskedet om inställt U18-VM för juniordamer i Linköping och Mjölby på grund av rådande pandemiläge.

– Det var inte någon rolig julklapp, säger LHC-spelaren.

Ella Jämsén, 17 år, skulle ha spelat sitt första junior-världsmästerskap med landslaget i Linköping och Mjölby i januari 2022 men fick i ett mejl dagen innan julafton veta att allt skulle ställas in.

– Det var inte någon rolig julklapp. Vi hade sett fram emot det här och kämpat länge, det är bland det största man kan åstadkomma i vår ålder, säger Ella Jämsén i U18-damlandslaget.

Linköping

När hon inte tävlar i landslagets VM-trupp, studerar Ella på ishockeygymnasiet i Linköping och spelar även i Linköping HC.

Andra gången

Det är andra säsongen i rad som Internationella ishockeyförbundet ställer in U18-VM för juniordamerna på grund av pandemin. Ella Jämsén förstår anledningen men lyfter ändå tanken om en jämställdhetsfråga.

– Killarnas U20-VM fortsätter att spelas i Kanada och avslutar två dagar innan vi skulle börja tävla. Förra året fick de fortsätta spela också, vi känner oss förminskade, förklarar hon.

Vad kommer du att göra istället för VM?

– Jag kommer att ha mycket träningar med klubblaget hemma och fortsätta kämpa på där, göra det dagliga jobbet, säger Ella Jämsén.

Ingen information har meddelats kring hur länge det tänkta mästerskapet blir uppskjutet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet