Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Vi går på max och och några resurser att fylla på med, det finns inte, säger Robert Svensson. Foto: Lena Liljeborg/SVT

IVA-chefen:”Det är jätteansträngt och vi får avstå viktiga operationer”

Uppdaterad
Publicerad

Antalet covidpatienter ökar nu stadigt på sjukhusen i Östergötland. På Vrinnevisjukhusets intensivvårdsavdelningen i Norrköping är det mycket ansträngt.

– Vi ändrar vår planering för att ta hand om mer covidpatienter, och då hinner vi inte med operationssjukvården. Det är viktiga operationer som vi avstår, säger Robert Svensson, verksamhetschef för IVA på Vrinnevisjukhuset.

Det här tillståndet har IVA haft i mer eller mindre ett år nu. En mängd extrapass gör att verksamheten fungerar.

– Det här är inte någon bra sjukvårdssituation för befolkningen och några resurser att fylla på med, det finns inte.

IVA i Norrköping är egentligen dimensionerad för sex-sju patienter. Men de jobbar inte med ett fast antal ut måste genom omprioriteringar ta hand om de fall de får in. Sedan pandemin slog till har de ordnat för runt 14 platser och behöver ändå vissa dagar ansöka om att få skicka patienter till andra regioner.

– Vi går på max och får hela tiden försöka använda våra resurser så klokt som möjligt. Stundom tycker jag man kan ifrågasätta hur folk beter sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet