Foto: Patrik Widegren /SVT

Ja – och nej – till kalkbrytning på Gotland

Uppdaterad
Publicerad

I en remiss till Mark- och miljödomstolen så säger regionstyrelsen på Gotland ja till att låta Cementa fortsätta och utöka sin kalkbrytning vid File Hajdar och västra brottet i Slite. Men länsstyrelsen håller inte med – de säger nej.

Villkoret från regionen är att brytningen inte påverkar grundvattentäkterna vid Dyhagen eller Tingstäde träsk negativt.

Enligt regionen så kommer brytningen att påverka vattentäkten vid Dyhagen. Under torrperioden väntas vattennivån bli cirka fyra meter lägre i täktens uttagsbrunnar.

Kampen om kalket på Gotland

Region Gotland menar att Cementa måste utreda vilka åtgärder som krävs för att kompensera för vattenförlusten innan domstolen ger tillstånd för fortsatt brytning.

”Riskerar att påverka den långsiktiga vattenförsörjningen”

Och det är just vattenförsörjningen som gör att länsstyrelsen anser att ansökan ska avslås. Man bedömer det som att både naturvärden och den framtida vattenförsörjningen för ön kommer att påverkas.

– Vår bedömning är att den planerade verksamheten riskerar att påverka den långsiktiga vattenförsörjningen för Gotland. Därför anser vi att ansökan om täktverksamhet ska avslås, säger Lena Kulander vid länsstyrelsens miljö- och vattenenhet i ett uttalande.

I sitt remissvar till mark- och miljödomstolen påtalar länsstyrelsen att kalkbrytningen kommer att påverka möjligheterna till fortsatt grundvattenuttag i Slite och att det kommer att utgöra en risk för den långsiktiga användningen av Tingstäde träsk som vattentäkt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet