Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Känner oro för att det ska bli som för ett år sedan Foto: Lena Liljeborg/SVT

”Jag är orolig för att det ska bli som för ett år sedan”

Publicerad

För ett år sedan hann de med att hålla personer vid liv, men inte så mycket mer. Nu är IVA-sjuksköterskan Jimmy Jonsson orolig för att vi är på väg tillbaka till samma läge.

I veckan var det fullt på intensivvårdsavdelningen på Vrinnevisjukhuset i Norrköping. 16 patienter låg inne. Fullt är i och för sig ett relativt begrepp. Kommer det fler patienter så får man helt enkelt lösa den situationen, men vården blir inte lika bra.

– Det är ganska uppenbart med den beläggningen som vi har på infektion, avdelning 99 och här på IVA att folk inte sköter sig, säger Jimmy Jonsson, som arbetar som sjuksköterska på IVA i Norrköping.

Den senaste tiden har antalet patienter som behöver olika former av vård för covid-19 ökat igen. 

– Med den här utvecklingen vi har haft den senaste veckan är jag orolig för att det ska bli som det var för ett år sedan, säger Jimmy Jonsson.

Det som är jobbigast, enligt honom, är att patienterna kan bli så oerhört sjuka. Att ta ett andetag kan vara en oerhörd ansträngning. Om patienten tillfrisknar så kan det ändå vara en lång väg tillbaka. Den som legat nedsövd med andningshjälp i flera veckor har ett hårt arbete för att komma tillbaka.

Ni har säkert hört det förut, men fortfarande säger vårdpersonal över hela Sverige fortfarande samma sak. Jimmy Jonsson är inget undantag. 

– Vi är trötta på den här pandemin nu. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet