Linda Snecker (V) och Matilda Ekeblad (M) Foto: SVT och privat

”Jag fick en bild på någons könsorgan”

Uppdaterad
Publicerad

Valåret 2014 utsattes en tredjedel av alla politiker för hot, trakasserier och våld. Det visar en rapport från Brottsförebyggande rådet, BRÅ. Och värst var det för unga politiker.

Vänsterpartisten Linda Snecker från Norrköping är en av flera politiker som vittnar om vad de utsatts för.

– Det är ju faktiskt så att när jag får ett sms från ett okänt nummer på min mobil så är jag beredd på att det kan vara ett hot eller kanske en bild som jag definitivt inte vill ha. Och är det ett hot så handlar det alltid om något sexuellt.

För en tid sedan slutade hon med sociala medier eftersom hon inte längre stod ut med trakasserierna.

– Det är klart jag börjar censurera mig själv, det är klart att jag tänker mig för innan jag tar vissa debatter. Jag tänker också mer på min säkerhet, på min familj, på hur jag rör mig, vilka tider jag är ute på kvällarna.

Tre av tio drabbade

Nästan tre av tio förtroendevalda upplevde hot och våld valåret 2014. Det visar en undersökning från Brottsförebyggande rådet. Men unga är mer utsatta. Varannan politiker under 29 år har drabbats.

En är 21-åriga Matilda Ekeblad som är förste vice ordförande för Muf i Östergötland. Hon delade en namninsamling mot allmän värnplikt på sin Facebook. Reaktionerna kom snart från män.

– Till slut började det komma Snapchats till min privata Snapchat där jag fick en bild på någons könsorgan, där det stod: här får du för värnplikten hora.

Men att hon fått bra stöd av sitt parti och sin familj gör att hon tycker att hon gått stärkt ur det hela.

– Jag har tagit kanske fler fajter för att jag har alltid sagt att de ska inte få tysta mig.

”Diskutera mansrollen”

Inför valet 2018 funderar organisationen Sveriges kommuner och landsting på att inrätta en stödtelefon för utsatta politiker. Men det man verkligen borde göra är att diskutera mansrollen och varför män tycker det är okay att skicka bilder på sina könsorgan, tycker Linda Snecker.

Matilda Ekeblad tycker man kan börja med ungdomsförbunden.

– Jag tycker att det blivit en hård ton på internet mellan ungdomsförbunden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.