”Jag hinner inte granska alla rapporter”

Uppdaterad
Publicerad
Ingen tog reda på hur många sökande varje arbetsförmedlare har innan politikerna klubbade igenom den stora reformen med aktivitetsrapporter och uppföljande samtal.

SVT Östnytt har avslöjat att 271 av landets arbetsförmedlare har ansvar för så många arbetssökande att de omöjligt kan hinna med sitt jobb.
Vår granskning visar också att ingen tidigare har tagit reda på hur många sökande som varje arbetsförmedlare faktiskt har.

Missvisande siffror

Den här veckan sjösätts sista steget i en stor reform som innebär att alla arbetssökande ska lämna rapporter till Arbetsförmedlingen varje månad. De ska också få ett uppföljande samtal.

Siffrorna som Arbetsförmedlingen har rapporterat till regeringen bygger på ett genomsnitt. Antalet arbetssökande slås ut på alla som jobbar på arbetsförmedlingen, även psykologer, arbetsterapeuter, och föräldralediga som inte har några egna sökande.
Den siffran ger därför en helt annan bild.

En del arbetsförmedlare har i dag ansvar för bara 10-30 sökande som behöver extra mycket hjälp. Därför blir genomsnittet inte rättvisande.

Ansvar för över 500 sökande

SVT bad därför Arbetsförmedlingens dataenhet att göra en sökning utifrån våra kriterier där man kan se exakt hur många sökande som varje arbetsförmedlare har. Resultatet visar att det finns arbetsförmedlare som har över 500 sökande.

271 arbetsförmedlare, spridda över hela Sverige, har så många sökande att de omöjligt kan hinna med sitt jobb. De berättar för SVT att de varken hinner granska alla aktivitetsrapporter eller ha de uppföljande samtalen.

– Jag hinner inte granska alla rapporter fast jag försöker och fast vi hjälps åt. Ändå ligger man efter, säger Karin Karlsson, arbetsförmedlare i Norrköping.

– Man granskar rapporterna som man ska, men man hinner man inte återkoppla till den sökande, säger Carl Lundevall, arbetsförmedlare i Nyköping.

HÖR AV DIG!

Visa

SVT Östnytt granskar just nu Arbetsförmedlingen och det uppdrag som politikerna har gett myndigheten. Vi behöver din hjälp.

Jobbar du på Arbetsförmedlingen? Jobbar du på uppdrag av Arbetsförmedlingen? Eller är du arbetssökande?

Hör av dig till oss. Du får vara anonym.

Tina Enström, reporter, 011-210128, tina.enstrom@svt.se eller Jenny Widell, reporter, 011-210123, jenny.widell@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Arbetsförmedlingen

Mer i ämnet