Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Varken Olle Vikmång (S) i Linköping (t.v) eller Niklas Borg (M) i Linköping tycker att Trafikverkets utredning visar på några bra förslag. Foto: SVT

Norrköpingspolitikern: ”Fyra dåliga förslag”

Uppdaterad
Publicerad

Idag presenterade Trafikverket sin utredning om nya stambanor för höghastighetståg. Ett sparförslag som redan presenterats är att lägga de nya stationerna i Norrköping och Linköping utanför själva städerna.

I juni 2020 fick Trafikverket i uppdrag av regeringen att utreda vad konsekvenserna skulle bli om budgeten för nya stambanor skulle begränsas till 205 miljarder kronor. Rapporten blev offentlig idag, måndag.

– Kommentaren till de fyra utredningsalternativen är att vi fortfarande tycker att de är lika dåliga som förut, säger Norrköpings kommunalråd Olle Vikmång (S).

Hör fler synpunkter från honom och få en bakgrund i klippet ovan.

Under förmiddagen kommer Trafikverket att ha ett möte med kommunerna längs den planerade järnvägssträckningen.

Ett förslag, som vi rapporterade om i oktober, gick ut på att förlägga nya järnvägsstationer utanför dagens centralorter. Detta föreslogs bland annat för Linköping och Norrköping.

Ett ”icke centralt stationsläge” skulle spara pengar. Det kanske inte påverkar själva järnvägen så mycket men för städerna har det betydelse. I Linköping har politikerna länge stridit för att få den nya järnvägen dragen genom staden. I Norrköping påverkar läget hela planeringen och ombyggnaden av staden, något som redan har börjat.

I klippet nedan kan du höra hur Lars Stjernkvist (S), då kommunstyrelsens ordförande i Norrköping, i oktober reagerade på planerna att bygga den nya järnvägsstationen utanför staden.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En vanlig dag på Norrköpings järnvägsstation. På ena perrongen lokalpendlarna, på den andra folk som väntar på fjärrtåg. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer