Ahmed Abdirahman, grundare av Järvaveckan. Foto: SVT

Järvaveckan ingen konkurrent till Almedalen

Publicerad

Efter starten förra året, så fortsätter Järvaveckan i år. Samtliga partiledare kommer att delta – men några ambitioner att konkurrera med Almedalsveckan har man inte.

– Tvärtom, vi tycker att det är viktigt att det finns fler demokratiska plattformar som samlar människor, säger Ahmed Abdirahman, grundare av Järvaveckan.

”Vårt mål är att samla människor som är engagerade”

Arrangörerna av Almedalsveckan försöker nu tackla problemet med höga boendekostnader för de som deltar under veckan.

Något sådant problem har inte Järvaveckan, som strävar efter att få till samtal mellan politiker och de som sällan hörs i debatten.

– Vårt mål är att samla människor som är engagerade, intresserade och som vill göra skillnad när det gäller integrationfrågor. Vi vill ta demokratin närmare de människor som påverkas i allra högsta grad av dessa beslut. Och de finns idag i de utsatta områdena, säger Ahmed Abdirahman. 

”Ju flera plattformar det finns, desto bättre”

Han uppskattar att ett deltagande på Järvaveckan, för de som inte bara är besökare, kostar mellan 10.000 och 30.000 kronor – en bråkdel av vad en deltagare under veckan på Gotland kan få betala för boende och mat.

– Almedalsveckan är ju fantastisk. De som kan, har råd och möjlighet, de kommer definitivt inte att ångra sig om de åker dit. Men vår vecka ligger nära till huvudstaden, det är lätt att ta sig hit och det är också mycket billigare. Men det handlar inte om priset, det handlar om demokratin, och ju flera plattformar det finns, desto bättre, säger Ahmed.

”Vi fokuserar på att växa naturligt”

I år arrangeras Järvaveckan 9-17 juni och tanken är att bli en långsiktig arena.

– För oss handlar det inte om att ha tiotusentals besökare eller att vara väldigt stora. Det handlar om att föra demokratin närmre, att bryta segregationen. Vi fokuserar på att växa naturligt, och att växa tillsammans med de som bor där, säger Ahmed Abdirahman.

2017 var första året för den politiska veckan i Järva. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.