Karin Wågström på Skogsstyrelsen Gotland Foto: SVT

Jätteinsats för almarna på Gotland

Publicerad

Almsjukan har gått hårt åt antalet almar i landet, på vissa håll har mer än 90 procent av trädbestånden insjuknat. Men på Gotland har man lyckats rädda nästan alla. En sammanställning som gjorts räknar med att nästan en miljon almar har räddats, något som gynnar både miljön och den biologiska mångfalden.

Sedan 2006 har flera olika aktörer gjort ett långt och noggrant arbete med att hitta och förstöra de almar som burit på almsjukan. Men det har gett resultat. Tack vare insatserna har runt en miljon almar på ön hindrats från att bli sjuka och dö.

– De skulle ha dött annars. På tio år så hade vi haft 90-95 procent döda almar istället om vi inte hade gjort något, säger Karin Wågström på Skogsstyrelsen Gotland.

Genom att träden nu blir kvar så bidrar de till den biologiska mångfalden men också till klimatet genom att träden kan fortsätta med sin kolinlagring.

– Sveriges träd är ryggraden för den biologiska mångfalden. Vi har 250 arter som är beroende av Alm och hälften av dem är rödlistade, säger Karin.

Gotland är numera den plats i Sverige och kanske också i Europa som har flest almar. Men det fattas pengar för att hålla efter almsjukan och detta innebär att den snabbt kan få fäste igen.

– I dagsläget så har vi inga pengar till att göra åtgärder framåt.

Och om sjukan inte hålls efter då kan det gå fort?

– Då går det fort. Vi bedömer att om tio år så är 90 procent av almarna på Gotland drabbade av almsjukan, säger Karin Wågström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.