Per Holmberg, docent i nordiska språk på Göteborgs universitet. Foto: Göteborgs universitetVisa alla (2)
Visa alla (2)

Jätterunsten handlar inte om hjältar

Publicerad

Tolkningen bryter helt med traditionen att texten rör sig om hjältedåd, kungar och krig. Istället handlar den, enligt nya forskningsresultat, om tid och minne, liv och död.

Rökstenens runor har alltid förbryllat både forskare och besökare, där den står på slätten strax söder om sjön Tåkern. Ristad till minne av vikingasonen Vämod i slutet på 800-talet och nyligen skapades stora rubriker när Per Holmberg, som är docent i nordiska språk vid Göteborgs universitet, presenterade en ny tolkning.

Ingvaldsättling

Man har länge trott att texten på stenen berättade om vikingarnas hjältedåd ute i världen med referenser till forna skandinaviska krigarhövdingar, vilket har varit väldigt ovanligt för en runsten. Men den nya tolkningen är att Rökstenen är en traditionell runsten som handlar om sig själv i gåtform och om bygden där stenen står.

– Man pratar om Ingvaldsättlingen i texten och vi har en gård någon kilometer här ifrån som heter Ingvaldstorp. Så det skulle man kunna tolka som att runstenen har med Invaldsätten att göra, säger Åse Theorell som är guide vid Rökstenens besökscentrum.

Forskningen lever

Vikingatidens populäritet fick sitt rejäla uppsving mot slutet av 1800-talet under nationalromantiken. Och nu kommer vikingaentusiaster från hela världen för att beskåda den mäktiga Rökstenen, 4 meter hög, fyra och ett halvt ton tung och med nästan 800 runor att tyda. Och på besökcentrumet är man glad över ny information.

– Jag tycker det är jättespännande och framför allt tycker jag att det är spännande att forskningen lever i dag. Det har kommit lite nya tolkningar i nutid, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Per Holmberg, docent i nordiska språk på Göteborgs universitet. Foto: Göteborgs universitet