Elisabeth Nilsson, landshövding i Östergötland

Jävig styrelse i Barndiabetesfonden

Uppdaterad
Publicerad
Kritiken mot Barndiabetesfonden med säte i Linköping växer.

Östergötlands landshövding Elisabeth Nilsson sitter i Barndiabetesfondens styrelse. Samtidigt är hon också högsta chef över Länsstyrelsen – den myndighet som ska granska fonden.

Landshövdingen tänker nu ansöka om att få flytta tillsynen av fonden till ett annat län, säger hon till Östgöta Correspondenten.

Igår berättade vi att ordföranden för Barndiabetesfonden, professor Johnny Ludvigsson i Linköping, är den som får mest pengar från fonden till sin forskning. Av de sex miljoner som delades ut förra året fick han själv 800 000 kronor.

Näst mest fick en överläkare som själv är med och fördelar forskningspengarna.  De pengarna gick till ett projekt där även ordföranden sitter i ledningen för forskningsprojektet.

De forskare som fördelar anslagen har alla kopplingar till ordföranden, skriver Östgöta Correspondenten. En allvarlig jävsituation menar kritikerna.

Johnny Ludvigsson försvarar sättet som forskningsanslagen delas ut på, och menar att området är så litet att det är omöjligt att som forskare inte ha en relation till varandra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer