Foto: Fredrik Sandberg/TT

Jazzförening i Motala blir utan statligt stöd

Uppdaterad
Publicerad

13 jazzföreningar i Sverige blir utan statligt stöd. Det stod klart i går när kulturrådet under onsdagen lämnade sitt besked om fördelning av statligt arrangörsstöd för innevarande år, skriver Riksförbundet Svensk Jazz i ett pressmeddelande.

– Kulturrådets agerande är väldigt oansvarigt och vi befarar att flertalet av föreningarna inte kommer att överleva, säger ordföranden Gunno Sandahl i en kommentar i pressmeddelandet.

Bland de 13 föreningarna som blir av med det statliga stödet finns en i Motala i Östergötland.

Kulturrådet fördelade under onsdagen bidrag till 305 musikarrangörer i hela landet. Hälften av arrangörerna som får projektbidrag är nya bidragsmottagare, skriver kulturrådet på sin sajt.

Nya riktlinjer

Sedan juni 2018 gäller nya riktlinjer för de som söker verksamhetsbidrag eller projektbidrag till musikarrangörer. Nytt för i år är att bidraget även kan sökas av enskilda näringsidkare med F-skattsedel. Vi prioriterar även arrangörer med annan typ av medfinansiering än kommunal och/eller regional, som intäkter från biljettförsäljning, skriver Kulturrådet.

När det statliga kulturstödet nu fryser inne för 13 av landets jazzföreningar har många bokningar redan gjorts.

– Kulturrådets agerande är förödande för jazzklubbarnas utveckling och väldigt oansvarigt, då vi befarar att flertalet av de 13 föreningarna som nu står utan stöd, inte kommer att överleva, säger Gunno Sandahl.

Kulturrådet har delat upp drygt 32,2 miljoner kronor på 242 olika aktörer inom olika musikgenrer. Bland dem som fått stöd för första gången finns KF Gaphals i Linköping.

Fördelade pengar själva

Tidigare har Kulturrådet låtit Riksförbunden, däribland Svensk Jazz, själva fördela pengarna men i år har det i stället skett centralt.

– Vi har tagit tillbaka det här, vilket har lett till många fler ansökningar från hela landet, i olika genrer, vilket är väldigt roligt. Konsekvensen när man får in väldigt många bra ansökningar är dock att några inte får pengar, säger Staffan Forssell, generaldirektör för Kulturrådet, till TT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.