Hela det svenska VM-laget i fotboll står bakom Jimmy Durmaz och deras unisona kommentar till hatet på sociala medier är – ”fuck racism!”

Jimmy Durmaz får stöd från Finspång

Uppdaterad
Publicerad

Den ideella organisationen Locker Room Talk från Finspång kallar nu till stödmanifestation för fotbollsspelaren Jimmy Durmaz. Den 29 juni samlas man i Kungsträdgården i Stockholm.

Manifestationen riktas mot den rasism och de hot som Jimmy Durmaz fick uppleva efter förlusten mot Tyskland – och snart har 9 000 personer anmält att de kommer eller är intresserade.

Jimmy Durmaz är också galjonsfigur för Locker Room på webben där han medverkar i filmer som ska visa vägen till bättre respekt för varandra och för jämställdhet mellan könen.

Frispark

Hatet mot Jimmy Durmaz på sociala medier kom direkt efter Tysklands segermål  i matchens sista sekunder, då Durmaz tackling gav Tyskland frispark. Tanken med manifestationen är att visa de personer som skrivit hotfulla kommentarer mot honom att de möter en betydligt starkare opinion för jämställdhet och allas lika värde.

Jämställdhet och schyssta attityder är målet

– Kom förbi, ta med dina vänner, bekanta, familjemedlemmar och dela och tipsa om eventet, skriver Locker Room Talk på sin facebooksida.

Locker Room Talk Sverige är en ideell organisation som arbetar i ett förebyggande syfte genom att bland annat utbilda killar i åldern 10-14 år inom idrottsföreningar och skolor. Målet är ett jämställt samhälle där alla människor kan känna sig trygga och välkomna för den man är.

Prisbelönta

LRT startades som ett så kallat UF-företag (Ung Företagsamhet) av Rogerio Silva och Shanga Aziz i Finspång 2016. Året därpå vann de SM i Ung Företagsamhet. I januari i år fick de ta emot priset ”Change Leaders 2018” där organisationen Reach For Change väljer ut sociala entreprenörer som har potential att göra livet lättare för utsatta barn i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.